19 dingen die ik op mijn 19e leerde

Vandaag is de dag dat ik mijn tiener jaren achter mij laat. Voor mij is het een goed moment om te reflecteren op het afgelopen jaar. Ik heb negentien wijze levenslessen gehad in een jaar tijd. Genoeg om over te vertellen.

 1. Familie komt eerst daarna pas de rest. Ik ben in een jaar tijd bijna mijn opa verloren en dan heb ik het niet over een keer maar meerdere keren. Dit heeft mij laten in zien hoe belangrijk familie voor mij is.
 2. Neem geen genoegen met minder. Op welk gebied dan ook.
 3. Harry Potter is altijd een goed idee. Maakt niet uit hoe laat het is en welke dag het is.
 4. Lezen en bloggen zijn mijn grootste hobby en ik ben niet van plan om er mijn werk van te maken. Ik ben liever engineer dan fulltime blogger. Ik vind het veel leuker om met mijn handen bezig te zijn.
 5. Op je negentiende zijn gebroken harten nog even pijnlijk als daarvoor en waarschijnlijk ook nog over een paar jaar.
 6. De stap vanaf hbo naar mbo was een zeer goede keus. Ook al twijfelde ik daar aan. Het doet mij goed, het is hard werken maar mijn cijfers zijn er ook naar. Nog anderhalf jaar tot je je diploma hebt, nog even knallen.
 7. Een stapje terug is de juiste beslissing. Of het nou met school is, of vrienden of werk, je kan het niet allemaal aan. Vooral niet als je darmen beginnen op te spelen.
 8. Let op je voeding. Als je rekening houdt met je darmen voel je je veel beter.
 9. Een leesdip? Je hebt meer dips dan goede momenten gehad. Wat ik hiervan geleerd heb? Neem je tijd en lees wat je leuk vindt.
 10. Bullet journaling werkt echt. Het maakt mij rustig om een mooie zentangle te maken maar ook om alles in te plannen. Zo ben ik heerlijk rustig.
 11. Vergeet niet om te slapen te nemen. Van de zomer maakte ik weken van 40+ uur. Maar lang hield ik het niet vol. Toch weer een leermoment.
 12. Hard werken wordt beloond. Zie punt 6 en mijn cijferlijst. Heb voor twee basisvakken een 9 op mijn rapport en ik ben er super trots op.
 13. Neem geen genoegen met minder. Op welk gebied ook. Ga voor het hoogst haalbare, vooral in de liefde.
 14. Funko pops zijn verslavend. Geen verdere uitleg nodig.
 15. Series zijn ook verslavend, hier later meer over.
 16. Denk aan jezelf. Die rust momenten betekenen veel voor je, vergeet ze niet.
 17. Volwassen worden wanneer je 19 bent? Bij mij is het dit jaar nog niet gekomen. Volgend jaar weer een nieuwe kans.
 18. Vergeet niet te genieten. Want ik merkte dat ik dat soms vergeet, totdat ik mijzelf erop betrapte.
 19.  Je rijbewijs hebben is toch wel handig. Ik heb deze levensles pas in de laatste week geleerd, maar dit is zeker een van de mooiste. Zelf overal naar toe kunnen rijden is zo verdomde handig.

Iedereen een fijne dag, ik drink er straks nog eentje op mijn wijze levenslessen.


Geef een reactie

CommentLuv badge