54 minuten

54 minuten54 minuten
Geschreven door Marieke Nijkamp
Uitgegeven door HarperCollins NL | 6 september 2016
Genres: Thriller, Young Adult
Pages: 320
Goodreads
five-stars

10:00 uur
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 uur
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 uur
De auladeuren gaan niet open.

10:05 uur
Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Ik had 54 minuten al een langere tijd op mijn nog te lezen lijst liggen. Telkens wanneer ik dacht ja ik begin er aan kwam er weer een ander boek tussen. Totdat uitgeverij HarperCollins 54 minuten naar het Nederlands ging vertalen. Dit is voor mij de stap geweest om te zeggen ja ik ga het boek nu lezen.

Ik was eigenlijk vanaf het eerste hoofdstuk geboeid. Per hoofdstuk wordt een korte tijdsperiode vertelt. Maar wanneer je daadwerkelijk aan het lezen bent voelt het alsof minuten in uren veranderen. Ik kon er niks aan doen maar 54 minuten was uit voordat ik er erg in had. Ik had eigenlijk niet door dat de verslavingsfactor zo enorm hoog zou zijn waardoor ik het verhaal in een ruk uit las.

Wat voor mij het verhaal nog sterker maakt is het feit dat gebruik wordt gemaakt van meerdere perspectieven. Ieder van de vier personages heeft zo zijn of haar eigen kijk op de schietpartij die zich in hun school af speelt. De verschillende perspectieven voelde vanaf het begin al natuurlijk aan, ze gaven het verhaal een geheel nieuwe dimensie. Zonder de verschillende perspectieven zou het verhaal plat gebleven zijn terwijl het nu juist voelde alsof je daar op de school was.

Zoals ik al vertelde zijn die meerdere perspectieven een enorme boost voor het verhaal geweest. Hierdoor voelde ik mij een vijfde perspectief die daar ook aanwezig was. Ik was alleen niet op een plek, ik veranderde van plek. Ik was op de plek waar mijn personage zich bevindt.  Nog steeds wanneer ik terug denk aan de krijg ik kippenvel. 54 minuten is zo realistisch geschreven.

Voor mij is 54 minuten het schokkende debuut van Marieke Nijkamp wat de wereld nodig had. Een schietpartij op een school lijkt niet vaak voor te komen. Maar juist om erover te praten worden wij alert hierop. Ik weet het nog heel goed, op de eerste dag op mijn middelbare school zei mijn docent godsdienst dit. ‘Als er ooit een schietpartij is, hier en hier zijn schuilplaatsen. Het raam gaat zo open en probeer weg te komen.’ Tijdens het lezen van 54 minuten werd ik hier weer aan herinnerd.

Voor mij was het lezen van 54 minuten zo heftig. Ik las het boek op een vrijdagavond in de trein uit. Niet wetende dat ik twaalf uur later zelf met de dood geconfronteerd zou worden. Het was zo bizar dat ik de kracht van 54 minuten echt in zag. Het maakt niet uit waar je nu bent of met wie je bent dit kan zo veranderen heb ik gemerkt.


One Comments

 • Inge

  oktober 3, 2016

  Ik ben ook erg benieuwd naar ’54 minuten!’

  En inderdaad, wat je zegt in de laatste alinea. Nog steeds heel veel sterkte toegewenst. Zeker wanneer je zo bewust bezig ben met de dood, komt de dood van zo’n jong iemans extra hard aan 🙁
  Inge onlangs geplaatst…Bookhaul: september 2016My Profile

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge