Alleen bloggen: hoe doe ik het

Vandaag ga ik jullie iets heel anders vertellen. Iets wat eigenlijk helemaal niks met boeken te maken heeft. Vandaag neem ik jullie mee in mijn blog geschiedenis. Wat ik gedaan heb, wat ik nu doe maar vooral hoe ik het volhoud. Kijk je mee?

Inmiddels is bloggen niet meer uit mijn leven weg te denken. Ik blog namelijk alweer vier jaar. Ja ik hoor je al denken, dat is echt gigantisch lang. Ja ook dat weet ik. Ik neem jullie mee terug naar 2013. Ik was toen vijftien jaar en ik was opzoek naar een manier waarop ik mijn liefde voor boeken kon delen. Daarnaast had ik een plek nodig om mijn recensies over boeken op te slaan want ik lees veel. Zo is Despicable Books geboren.

Vanaf het begin blog ik al alleen. Daar hangt een groot voordeel aan: je kan lekker doen wat je zelf wilt. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kan je blog lay-out zo vaak veranderen als je zelf wilt. Natuurlijk geheel naar je eigen smaak.

Daarnaast is het heerlijk, je kan bloggen wanneer je wilt. Niemand die deadlines stelt aan artikelen, behalve jijzelf natuurlijk. Stel je blogt, net als ik, voornamelijk in het weekend. Niemand die er last van heeft dat je alles in het weekend doet.

Overal vind je tips: hoe houd je bloggen vol? Beter bloggen volgens deze stappen. Ik lees dat niet eens meer, ik vind het zonde van mijn tijd. Ik kan wel wat beters bedenken om te gaan doen, bijvoorbeeld artikelen schrijven. Geen van die tips sluiten aan bij mijn manier van bloggen. Dit laat zien dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Ik doe het zo: ik maak in het weekend alle posts voor die week erop. Het komt nog wel eens voor dat ik doordeweeks geen tijd heb om artikelen te maken. Voor mij helpt in het weekend bloggen heel erg. Ik heb dan echt motivatie om bezig te gaan.

Waar ik ook veel mee bezig ben is mijn blog planning. Deze maak ik in mijn bullet journal. Lekker overzichtelijk en je kan het aanpassen wanneer je wilt. Deze maak ik meestal rond de 25 van de maand. Bijvoorbeeld ik maak 25 september de planning voor oktober. Dan inventariseer ik welke recensies er voor oktober ingepland moeten worden en welke losse artikelen ik daar nog wil plaatsen. Het is best veel werk maar voor mij werkt het. Ik houd mij daar ook echt aan.  Gedurende de maand pas ik mijn planning wel aan, als er bijvoorbeeld een recensie-exemplaar tussendoor komt bijvoorbeeld.

Een paar tips en tricks van mij:

Maak een planning, net zoals ik doe. Dit kan op papier of digitaal. Als je weet dat je je eraan gaat houden werkt het echt. Je kunt de artikelen die je al geschreven hebt afvinken, wat voor mij motiverend werkt. Of je ziet een hele lijst met artikelen en denkt shit ik moet nog zo veel, of je ziet vinkjes en denkt yes ik ben er bijna nog vijf te gaan!

Maak concepten. Als ik bezig ben in een boek maak in in de concepten meteen al de basis lay-out voor een recensie aan. Daarnaast plaats ik soms mijn aantekeningen meteen al in de concepten. Als ik een ander artikel wil schrijven maak ik in de concepten vast een outline. Wat wil ik vertellen?

Have fun! Laat vooral niemand je vertellen dat jouw manier van bloggen onjuist is. Ieder heeft zijn of haar eigen manier en als het werkt, perfect toch?


One Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge