Alles wat je lief is

Alles wat je lief isAlles wat je lief is
Geschreven door Nicola Yoon
Uitgegeven door Querido | 6 april 2016
Genres: Contemporary, Young Adult
Pages: 320
Goodreads
four-stars

Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien.

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van ‘spoilende’ boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…

Alles wat je lief is gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde.

Ben je op zoek naar een contemporary Young Adult verhaal? Dan bestaat er een grote kans dat jij Alles wat je lief is geweldig vind! Ik heb namelijk een speciaal plekje in mijn hart voor alle contemporary boeken. Eerlijk gezegd is Alles wat ik lief heb daar in gekomen.

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Madeline geschreven. Madeline heeft SCID, een ziekte waarbij een gen kapot is. Hierdoor werkt je immuunsysteem niet zoals het zou moeten en kan het kleinste virus al fataal zijn. Madeline woont daarom in een speciaal huis die zo ziekteverwekkers buiten houdt. Het klinkt allemaal enger dat dat het is.

Wanneer Madeline Olly leert kennen verandert haar leven. Olly komt naast haar wonen. Vanaf dit moment wordt het verhaal pas echt leuk. Je ziet Madeline van een normaal meisje in een typische tienermeisje veranderen. Ik heb er best wel om kunnen lachen. Maar voor Madeline is het moeilijk. Ze mag niet naar buiten toe en ze wilt Olly heel graag een keer in het echt ontmoeten. Maar haar moeder laat dat dus absoluut niet toe.

Langzaam maar zeker leer je Madeline beter kennen. Ze haalt de gekste dingen uit, die haar bijna fataal werden. Daarnaast is ze ontzettend lief. Ondanks dat het verhaal soms wat onecht leek heb ik er wel van genoten. Zoals als ze SCID heeft hoe kan ze dan ooit naar buiten zonder echt meteen ziek te worden. Ze heeft geen immuunsysteem maar kan wel buiten rond lopen, waar veel ziekteverwekkers zijn. Ik vond dat een beetje jammer.

Alles wat je lief is is zo uniek. Hij vertelt niet alleen het verhaal van Madeline, je krijgt een kijkje in haar hoofd. Je leest dus chatberichten, screenshots van haar telefoon en ze heeft zelfs kleine boek recensies erin staan. De vormgeving is dus prachtig. Ik vind het overigens wel jammer dat ze de originele cover niet gehouden hebben. Ik vind de Nederlandse cover van Alles wat je lief is namelijk veel minder mooi. Je kan niet alles krijgen wat je wilt, helaas.

Ben je klaar om Olly en Madeline in je armen te sluiten? Dan zeg ik maar een ding. Zorg dat je Alles wat je lief is zo snel mogelijk bij je hebt. Eenmaal je erin begint, laat het verhaal je niet meer los.


Geef een reactie

CommentLuv badge