Anna

AnnaAnna
Geschreven door Niccolò Ammaniti
Uitgegeven door Lebowski | 15 januari 2016
Genres: Dystopian
Pages: 280
Goodreads
four-stars

Nadat een mysterieus virus alle volwassenen heeft uitgeroeid, is Sicilië verworden tot een gigantische ruïne van verlaten steden, afgebrande winkelcentra en onbegaanbare wegen. Alleen de kinderen zijn overgebleven en proberen op het desolate eiland, waar de hitte en de zon het landschap teisteren en overal hongerige wilde honden op de loer liggen, te overleven zonder elektriciteit, vers water en voedsel.Sinds de dood van hun ouders zorgt de dertienjarige Anna voor haar acht jaar oude broertje Astor, aan de hand van het notitieboekje dat haar moeder achterliet. Als Astor wordt ontvoerd, besluit Anna samen met haar hond naar hem op zoek te gaan in de hoop uiteindelijk de overtocht naar het vasteland te maken, op weg naar een nieuwe toekomst.

Alle volwassenen zijn dood, daardoor zorgt Anna nu voor haar broertje Astor. Astor denkt dat de wereld een kwade plaats is en mag van Anna niet naar buiten. Tot hij meegenomen wordt door een groep plunderende kinderen.

Toen ik in Anna begon had ik echt iets van, waar ben ik in hemelsnaam mee begonnen? Ik had veel goede verhalen over Niccolò Ammaniti gehoord. Even doorzetten. Maar nu na het lezen heb ik nog steeds het gevoel dat het verhaal een tikkeltje raar was.

Het is al bekend dat er geen volwassenen meer zijn in de wereld. Er is een virus die iedereen vermoord als ze in de puberteit komen. Maar zoals jongens met Anna omgaan geloof ik niet dat zij maximaal vijftien zijn. Ja jongens puberen later dan meisjes. Dus als bij Anna haar menstruatie gaat zij dood. Om het even zo te zeggen.

Maar die schrijfstijl van Ammaniti is geweldig. Ik was er blij door verrast. Dat is voor mij een reden om meer van hem te lezen. Maar als al zijn boeken zo warrig zijn weet ik het nog niet. Ammaniti doet prachtige beschrijvingen van het leven in Italië. Het leven van Anna om precies te zijn. Ik vind dat hij dat prachtig heeft gedaan.

Als Anna een greep uit de toekomst is word ik bang. Dat betekent voor mij maar  een ding, ik ga dood. Ammaniti heeft een serieus boek gemaakt, waar soms een grappige noot aan zit. Ik heb er vooral door de schrijfstijl enorm genoten van Anna.

Ik wil uitgeverij Lebowski bedanken dat ik Anna heb kunnen en mogen lezen.


Geef een reactie

CommentLuv badge