Daar heb je vrienden voor

Daar heb je vrienden voorDaar heb je vrienden voor
Geschreven door Astrid Harrewijn
Uitgegeven door Boekerij | 1 augustus 2016
Genres: Roman
Pages: 304
Goodreads
four-stars

Een humoristische vriendenroman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Daar heb je vrienden voor is de nieuwe roman van Astrid Harrewijn. De drie vrienden roman vond ik geweldig om te lezen dus mijn interesse voor dit boek was er eigenlijk al meteen. In drie vrienden kon ik enorm lachen om Joost dus dat moet wel goed komen met Daar heb je vrienden voor.

Joost treft het wel, hij wordt twee keer op een dag ontslagen. Zowel bij het Rijksmuseum als bij de universiteit van Amsterdam. Maar hij wordt gevraagd om een boek te schrijven. Niet zomaar een boek maar een boek over het seksleven van de Romein Augustus. De weg hier naar toe wordt beschreven en ik zeg alleen maar het is hilarisch. Ik heb echt hardop gelachen om sommige uitspraken. Vooral toen Joost in Italië was om onderzoek te doen naar Augustus.

Maar wanneer Joost terug komt in Nederland wordt hij in een geheim genootschap gezogen. Hij moet zweren dat hij niks hierover zegt. Samen met een persoon uit dit geheime genootschap gaat hij een boodschap achterna. Dit is bepalend voor de rest van het verhaal. Ook dit was geweldig. Omdat Joost graag anoniem wilde blijven liet hij zich maskeren als Augustus. Zie je het al voor je een man verkleed als oude Romein die over de straat loopt. Ik zag het dus wel voor me en moest keihard lachen.

Opnieuw heb ik gigantisch genoten van de nieuwe Astrid Harrewijn. Daar heb je vrienden voor is nog leuker dan drie vrienden. Als je nog geen fan bent van Astrid Harrewijn dan wordt je het nu wel. Ik wil uitgeverij Boekerij enorm bedanken voor een digitaal exemplaar van Daar heb je vrienden voor.


Geef een reactie

CommentLuv badge