De chemicus

De chemicusDe chemicus
Geschreven door Stephenie Meyer
Uitgegeven door Meulenhoff Boekerij B.V. | October 8th 2016
Genres: Thriller
Pages: 526
Goodreads
two-stars

Een voormalig geheim-agent moet nog één laatste zaak op zich nemen om haar naam te zuiveren en haar leven te redden in de eerste thriller van Stephenie Meyer.
Bijna niemand weet dat ze ooit voor de Amerikaanse regering werkte. Ze was de onbetwiste expert op haar vakgebied en vormde zelf een van de grootste geheimen van een dienst die zelf zo geheim is dat hij niet eens een naam heeft. Tot de dienst ineens besloot dat ze een te groot risico vormde en jacht op haar begon te maken.
Tegenwoordig blijft ze zelden lang op dezelfde plek en wisselt ze zo vaak mogelijk van naam. De enige persoon die ze durfde te vertrouwen is vermoord. En nog altijd beschikt ze over informatie die zo gevoelig is dat de dienst haar zo snel mogelijk wil liquideren. Als de dienst haar een uitweg biedt, beseft ze dat het haar enige kans op een normaal leven is. De nieuwe klus die ze moet aannemen in ruil voor haar leven betekent echter dat ze nog meer gevoelige informatie moet inwinnen – informatie die haar alsnog in levensgevaar zou kunnen brengen.
Ze besluit de klus aan te nemen en maakt zich klaar voor de gevaarlijkste missie ooit, die er niet gemakkelijker op wordt als ze valt voor een man die haar kansen alleen maar kan verkleinen. Ze zal al haar unieke vaardigheden moeten inzetten om in leven te blijven…

Eindelijk was ie daar, het lang verwachtte nieuwe boek van Stephenie Meyer. Toen ik een stuk jonger was vond ik Twilight helemaal geweldig. Ik had alle boeken meerdere keren gelezen. Toen bekend werd dat Stephenie Meyer een thriller uit ging geven kwam deze eigenlijk direct op mijn nog te lezen stapel. Ik moest en zou De chemicus zo snel mogelijk lezen.

Het verhaal kwam voor mij maar moeilijk op gang. Ik had in de eerste paar hoofdstukken wel wat oh mijn god momenten maar daar bleef het bij. Ik voelde mij eigenlijk niet aangetrokken tot het verhaal terwijl ik dat, na het lezen van de achterflap, dus wel dacht. Ik voelde geen enkele connectie met de personages, tot mijn grootste verbazing.

Vanaf het begin had ik eigenlijk al geen connectie met welke personage dan ook. Ik vond Juliana geen prettig persoon om over te lezen, laat staan uit haar perspectief te lezen. Juliana wordt hier als een held neergezet maar dat is voor mij helemaal niet het geval. Ik zie haar na het lezen van De chemicus niet als een held.

Voor mij sprak de dikte van het boek ook heel erg tegen. Ik heb niks tegen dikke boeken behalve wanneer ze zo ontzettend traag lezen zoals het geval was bij De chemicus. De spanning bleef uit en ik zag veel herhalingen terug komen. Juliana deed keer op keer hetzelfde trucje. Na twee keer kende ik het ook wel en sloeg de verveling enigszins toe. Nadat je Juliana voor de zoveelste keer in auto nummer x iets uit ziet halen merk je wel dat een wending prettig is. Die kwam er helaas niet.

Ondanks alles moet ik Stephenie Meyer toch wel credits geven voor het gebruiken van de chemie in haar boek. Het is anders neergezet dan dat ik zelf bedacht had maar het onderwerp sprak mij wel heel erg aan. Daarnaast heeft ze een groot kat en muisspel neergezet waar menig auteur jaloers op kan zijn.

Voor mij is De chemicus een grote teleurstelling. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog bij het zien van de auteur Stephenie Meyer? Maar De chemicus was een dikke pil waar de spanning uit bleef en waarbij de personages mij helemaal niet aanspraken.


2 Comments

 • Saartje

  januari 11, 2017

  Klinkt als hetzelfde probleem dat ik met JK Rowling had. Toen haar thriller The Casual Vacancy uitkwam, had ik ook hoge verwachtingen en was ik teleurgesteld. Maar ik vind haar volgende thrillers uit de Cormoran Strike-serie wel goed. Dus misschien moet je Stephenie Meyer nog een kans geven bij haar volgende boek.

  Reply
  • jaike

   januari 12, 2017

   Die heb ik nog niet gelezen. Ben ik nog wel van plan om te lezen maar wanneer is de grote vraag.

   Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge