De ijzeren engel

De ijzeren engelDe ijzeren engel
Geschreven door Cassandra Clare
Series: The infernal devices #1
Andere boeken in deze serie: De ijzeren prins, De ijzeren prinses
Uitgegeven door Moon | 18 juni 2015
Genres: Young Adult, Fantasy
Pages: 464
Goodreads
four-half-stars

Tessa's gerieflijke leventje van het New York in 1978 eindigt abrupt wanneer haar voogdes sterft. Tessa wordt naar haar broer in Londen gestuurd, maar voordat zij daar aankomt is ze ontvoerd door de Zwarte Zusters, die haar dwingen zich te bekwamen in een vreemde gave, waarvan ze niet eens wist dat ze die had: transformeren. Ze wordt gered door de superknappe en gevatte Will, die haar naar de Schaduwjagers brengt...

De ijzeren engel is deel een in de infernal devices serie. Ik las vorig jaar de serie in het Engels maar ik was eigenlijk op een manier toch ook nieuwsgierig naar de Nederlandse versie. Dus ik ging naar de bieb en las de Engelse en de Nederlandse versie tegelijk. Je ziet duidelijk de verschillen maar de schrijfstijl is vrijwel hetzelfde gebleven. Helaas erger ik mij aan de vertaalde jargon die Cassandra Clare gebruikt. Dat klinkt in het Engels nog altijd tien keer beter.

Dat ik fan ben van The infernal devices is denk ik geen geheim. Ik vind De ijzeren engel een sterk begin van de serie, tegenover Stad van beenderen. Daarnaast ben ik gek op Will Herondale. Hij maakt de serie gewoon tien keer beter en dan heb je Jem nog. Ik heb echt struggles met het einde van De ijzeren prinses, Hierdoor kijk ik nu al heel anders tegen bepaalde personages aan.

Ik hou van de setting. Het victoriaanse Londen is geweldig om over te lezen. Ik lees over het algemeen weinig tot geen boeken over het Londen in de victoriaanse tijd. Deze toevoeging maakt voor mij het hele verhaal af. Als ik ergens had willen leven was het daar en in die tijd geweest. Of de sixties maar de victoriaanse tijd is ook goed.

De ijzeren engel zit al vol met avontuur. Tessa maakt de wereld van de shadowhunters voor het eerst mee. Ik hou hier echt van. Vooral de manier waarop Tessa hier mee om gaat. Daarnaast zijn de personages goed uitgewerkt, je ziet ze duidelijk veranderen door de tijd heen. De ijzeren engel zit al vol met spanning en geweldige vecht┬áscene’s, iets waar ik echt heel erg van hou en dan ben ik nog niet eens over het einde begonnen.

Als je The mortal instruments nog niet gelezen hebt, dan raad ik het niet aan om aan De ijzeren engel te beginnen. Over het algemeen snap je dan nog niet zo veel van de wereld van de shadowhunters. Ik raad je aan om Stad van Beenderen, Stad van Glas eerst te lezen en dan pas De ijzeren engel. Je hebt dan de flow van de wereld al te pakken, hierdoor hoef je alleen nog meer verliefd te worden op Will of Jem.


3 Comments

 • Iris

  maart 14, 2016

  De Ijzeren Engel wist me helaas nog niet echt te overtuigen. Ik denk dat ik nog een beetje moet wennen aan de nieuwe personages en vooral aan de tijd, die niet echt mijn favoriet is. Geef mij maar liever de Middeleeuwen of eerder ­čÖé
  Iris onlangs geplaatst…Dag Februari, tot volgend jaar!My Profile

  Reply
 • melissasbookworld

  maart 15, 2016

  Victoriaans london is echt geweldig he! Wat ik zo mooi vind is ook de manier van interactie. Dat ze op zich best ingehouden zijn met hun emoties, maar als ze zich dan uiten dan is het ook gelijk zo mooi verwoord en steelt het je hart! De meest prachtige quotes ook zitten in deze drie boeken! Blijft echt mijn favoriete boeken trilogie ooit.
  melissasbookworld onlangs geplaatst…RECENSIE Aan alle jongens van wie ik hield – Jenny Han, RELEASE: 4 APRIL 2016My Profile

  Reply
 • Vivian

  maart 16, 2016

  Ik heb de boeken van The Mortal Instruments nog nooit gelezen maar De IJzeren Engel heb ik wel in huis. TMI trekt me totaal niet, maar TDI juist wel… haha.
  Vivian onlangs geplaatst…Auteursbezoek Esther Walraven bij DonnerMy Profile

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge