De vrouw met de sleutel

De vrouw met de sleutelDe vrouw met de sleutel
Geschreven door Vonne van der meer
| 1 januari 2012
Pages: 192
Goodreads
four-stars

Een vrouw blijft na de plotselinge dood van haar man berooid achter. Ze moet aan het werk en plaatst een advertentie: vrouw, 59 jaar, moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, komt u voor het slapen gaan, instoppen en voorlezen. Discr. verzek. Beslist geen seks. bedoel.

Haar werk brengt haar in de slaapkamers van de meest uiteenlopende mensen. Bij een elfjarig meisje, een stewardess, en een veertigjarige werkloze man. Meer en meer raakt ze bij haar klanten betrokken. Dit boek onthult niet alleen wat de weduwe zoal meemaakt op de rand van vreemde bedden, maar ook wat ze haar pyjamaklanten voorleest. Hoe die reageren op Dostojevski, van Schendel, of een Raoul Trip. De vrouw met de sleutel gaat over onze onstilbare honger naar verhalen, en wat een verhaal in een leven teweeg brengt.

Een vrouw die in geldnood zit, plaatst een advertentie. Ze biedt zichzelf aan om verhalen voor te lezen aan mensen voordat  ze gaan slapen. Zo komt ze op uiteenlopende locaties terecht en ontmoet ze nieuwe mensen.

Laat ik beginnen met het feit dat de naam van de hoofdpersoon onbekend is. Voor mij is het de eerste keer dat ik zoiets las. In de vrouw met de sleutel is dit dus het geval. Ik dacht dat het verhaal er enorm vaag van zou worden maar uiteindelijk viel dat ook wel weer mee.

De vrouw met de sleutel verteld het verhaal van een vrouw die mensen voor leest voordat zij gaan slapen. Dit idee is geweldig. Je leest het verhaal van die vrouw en daarnaast de verhalen die zij voorleest. Het is een verhaal in een verhaal. Het was soms wel wat verwarrend maar ondanks alles vind ik het best wel leuk.

De vrouw met de sleutel las lekker door. Ik moest wel wennen aan de manier waarop het verhaal verteld werd. Maar daarna las ie wel lekker door. Daarom was hij ook met een dag uit. Niet slecht dus.

Al die verschillende mensen, die voorgelezen werden, waren leuk. Je zag duidelijk dat er verschillende mensen waren. De een iets vrolijker dan de ander. Doordat hun persoonlijkheden zo ver uit elkaar lagen was het zo leuk om te lezen. Ieder heeft natuurlijk ook zo zijn voorkeur in boeken. Eigenlijk vind ik hun het leukste uit het hele boek.


Geef een reactie

CommentLuv badge