Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Geschreven door Astrid Harrewijn
Uitgegeven door Boekerij | 23 februari 2016
Genres: Roman
Pages: 304
Goodreads
four-stars

Noor, de ideale vriendin en dochter, krijgt een prachtige baan aangeboden als conservator bij het Van Gogh-Museum. Een kans die ze met beide handen aangrijpt, ook al moet ze ervoor van Maastricht naar Amsterdam verhuizen. Deze drastische stap wordt haar niet in dank afgenomen door haar vriend en ouders. Haar jongere zusje Kiki, nog geen dertig, bewust single, wild en onbezonnen, werkt voor kunstenaar Jeff Koons en brengt zijn nogal spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk in Amsterdam. En dan is er nog Noors studievriend Joost, een archeoloog en kunsthistoricus die als adviseur bij het Rijksmuseum werkt.

Noor, Kiki en Joost betrekken samen een ietwat verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Ze delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over werk. Tot Noor op een groot schandaal in de kunstwereld stuit. Haar vrienden moet ze erbuiten houden, haar geliefde wil niets horen over het werk dat ze belangrijker schijnt te vinden dan een leven met hem, en als ze niet oppast brengt ze zichzelf ook nog in gevaar.

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)  is het nieuwe boek van Astrid Harrewijn. Het is zo’n anders verhaal dan de andere boeken die zij geschreven heeft. Juist daarom was Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) zo fijn om te lezen.

Noor die woont in Limburg maar krijgt een baan in Amsterdam aan geboden. Ze weet niet hoe snel ze die baan moet aannemen. Iets wat manlief Ewald niet zo leuk vindt. Vanaf daar begint de drama. Noor weet niet meer of ze van Ewald houdt, haar moeder besluit dat ze naar therapie moeten. Ik heb er best wel om moeten lachen. Je zag gewoon dat Noor’s moeder veel voor hun besliste.

Toen ik zag welke achternaam Noor had begon ik te lachen. En ik legde het boek meteen weg. Ik moest wennen aan het idee dat Noor dezelfde achternaam heeft als mijn schoonfamilie. Ik moest meteen aan hun denken, hopend dat Noor niet zo is.

Ik vind Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) eigenlijk wel een uniek boek. Ik heb nog nooit een boek gelezen waarin kunst zo’n belangrijke rol speelde. Maar het was juist wel leuk. Niet alles draaide zo om kunst. Maar het was wel aanwezig.

Maar er wordt op de achterflap gesproken over een schandaal. De laatste honderd bladzijden heb ik dat maar terug gezien. Ik vond dat erg jammer. Achteraf gezien draaide een groot deel van het boek erom maar had ik het gewoon niet door. Ik kon de puzzelstukjes achteraf pas verbinden.

Ik wil Boekerij enorm bedanken dat ik Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) mocht lezen.

 


Geef een reactie

CommentLuv badge