Gebr.

Gebr.Gebr.
Geschreven door Ted van Lieshout
Uitgegeven door Gottmer | april 2016
Genres: Contemporary, Young Adult
Pages: 158
Goodreads
four-stars

Luuk begint aan een reddingsactie om het dagboek van zijn broer uit handen van hun moeder te houden. Marius is al een half jaar dood en morgen is de eerste verjaardag die hij niet zelf meer mee zal maken. Maar zijn moeder heeft iets heel bijzonders bedacht om er toch een speciale dag van te maken. Ze wil alle dingen uit zijn kamer verbranden en noemt dat een groots afscheid: 'Ik stuur hem zijn spulletjes in rook achterna.'
Luuk is vastbesloten om de neergeschreven gedachten van zijn broer uit het vuur te houden, ook al moet hij daarvoor grenzen overschrijden en de strijd aangaan met zijn moeder. Maar niet alleen met haar. Ook met Marius. Die heeft immers een rottruc uitgehaald door op te schrijven: Luuk houdt meer van jongens dan van meisjes. Dat brengt de missie van Luuk in gevaar; waarom zou hij een dagboek redden waarin gelogen wordt? Want dat is het toch, een leugen?

Gebr. kwam in 1996 voor het eerst uit. Ik kan het me bedenken dat het toen best wel een ding was toen hij uit kwam. Nog steeds, twintig jaar later, wordt het boek gelezen. Voor mij is het een tijdloos verhaal die eigenlijk iedereen wel kan lezen. Dus waarom heb jij Gebr. nog niet gelezen?

Gebr. vertelt het verhaal van twee broers, Luuk en Marius. Luuk leeft nog terwijl Marius al gestorven is. Voor Marius was zijn leven al voorbij voordat hij er aan kon beginnen. Het verhaal wordt dus vertelt vanuit het oogpunt van Luuk. In de eerste helft van het verhaal wordt Luuk’s verhaal afgewisseld met dagboekfragmenten van Marius.

Luuk gaf Marius voor zijn verjaardag een dagboek. Het dagboek waar je in het verhaal uit leest. Meteen wordt duidelijk dat Marius geen dagboek bij wilt houden. Wat hij opschrijft vind ik toch zeker de moeite waard om te lezen. Vooral met het commentaar van Luuk erbij, dat maakte het voor mij helemaal af. Ik heb er soms best wel hard om gelachen. Dit was de eerste helft van het verhaal van Gebr.

De tweede helft was heel anders. Luuk die met zichzelf worstelt staat voornamelijk centraal. Marius wist al langer dat Luuk op jongens valt in plaats van op meisjes. In de tweede helft van het verhaal van Gebr. zie je Luuk er echt mee vechten.

Voor mij is Gebr. best wel een geslaagd boek. Ik had er nauwelijks verwachtingen bij. Eerder dat het ouderwets geschreven was, dan dat ik het leuk zou gaan vinden. Ondanks dat het verhaal relatief kort is, creƫer je wel een band met Luuk. Wat mij eigenlijk ook opviel was dat de waarde en normen enorm veranderd zijn. Luuk spreekt zijn ouders heel anders aan dan dat ik dat doe.

Ik wil uitgeverij Gottmer bedanken voor mij exemplaar van Gebr.


Geef een reactie

CommentLuv badge