Het bijzondere leven van Martha Vondeling

Het bijzondere leven van Martha VondelingHet bijzondere leven van Martha Vondeling
Geschreven door Caroline Wallace
Uitgegeven door Karakter | 23 november 2015
Genres: Roman
Pages: 320
Goodreads
four-stars

Voor de fans van Amélie een Hugo! Martha groeit op als wees in het Bureau Gevonden Voorwerpen van Lime Street Station, totdat ze op haar zestiende op zoek moet naar haar eigen identiteit. Martha is als baby in een koffer op het station van Lime Street in Liverpool gevonden. Omdat niemand de koffer komt claimen, wordt het Bureau Gevonden Voorwerpen haar thuis. Jammer genoeg beschikt Moeder, die het kantoortje met ijzeren hand runt, niet bepaald over de beste opvoedkundige kwaliteiten. Martha wordt zodoende de Assepoester van het station en raakt er door Moeder zelfs van overtuigd dat het hele station zal instorten als ze een stap buiten het gebouw zet. Lime Street Station en de excentrieke personages die het station bevolken vormen haar universum: de elegante Elisabeth die de stationsrestauratie runt, de Romeinse legionair die elke dag op dezelfde tijd onder de stationsklok zijn broodje eet en William, die in de schaduwen leeft en zakken vol met tinnen soldaatjes heeft... Het leven verandert als Martha op een dag brieven begint te krijgen van iemand die beweert te weten wat haar ware identiteit is. Martha heeft een wonderbaarlijk talent om gevonden voorwerpen bij hun rechtmatige eigenaar terug te krijgen, maar is ze ook in staat het mysterie rond haar eigen afkomst op te lossen? En lukt het haar om voor het eerst een stap buiten het station te zetten zonder dat alles gruwelijk misgaat?

Martha is als baby in een koffer te vondeling gelegd. Wanneer de persoon die zij Moeder noemt overlijdt krijgt ze brieven van iemand die iets over haar ware identiteit weet. Martha gaat het mysterie aan, ze wil meer te weten komen over haar verleden.

Als je het over vreemde boeken hebt, dan hoor je het bijzondere leven van Martha Vondeling zeker gelezen te hebben. Tikkeltje vreemd maar met eigenlijk een verrassende schrijfstijl.

Martha is dus zestien jaar oud als de persoon die zij Moeder noemt overlijdt. Martha woonde haar hele leven al bij het Bureau gevonden voorwerpen. Niemand kwam haar ophalen dus ze is er nog. En nu ze dus wees is kan ze daar niet blijven wonen. Ze heeft haar eigen BSN en geboorteakte niet eens. Dus ze gaat op zoek. Of ja het komt haar aanwaaien. Een leuke zoektocht door het boek heen.

Het bijzondere leven van Martha Vondeling is een uniek boek. De schrijfstijl van Wallace is uniek. Martha is uniek in haar eigen manier. Het lijkt alsof zij in een eigen fantasie wereld leeft. Wallace heeft dit goed duidelijk gemaakt.

Het bijzondere leven van Martha Vondeling zit vol met super vrolijke personages. Het is echt een boek om vrolijk van te worden. Ik werd ook echt vrolijk tijdens het lezen. Elisabeth bijvoorbeeld. Zij verkoopt taart niet ver van Martha vandaan. Ze is super belangrijk voor Martha en ze is altijd vrolijk.

De keerzijde van de vrolijkheid is, is dat het wel redelijk voorspelbaar was. Na zo’n vijf brieven had ik zo’n vaag idee van wie de brieven af kwamen. Het is en blijft leuk om te puzzelstukjes op zijn plaats te schuiven tot je een geheel hebt. Dat gebeurde met de brieven ook wel. Langzaam liet de schrijver steeds meer hints vallen. En toen wist ik het.

Het leukste kan ik het niet noemen. Maar Wallace heeft serieuze onderwerpen op een speelse manier aan bod gebracht. Of Martha 100% begreep wat er aan de hand was weet ik niet. Maar bij mij kwam hij wel helemaal binnen.


2 Comments

 • Anneke van Dijken

  januari 25, 2016

  Lijkt me een leuk boek.

  Reply
 • saartje

  januari 26, 2016

  Klinkt leuk. Ik vind boeken waarin brieven een belangrijke rol spelen, meestal wel fijn om te lezen.

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge