Het boek van voorheen

Het boek van voorheenHet boek van voorheen
Geschreven door Jen Minkman
Uitgegeven door Storm | 30 april 2016
Genres: Dystopian, Young Adult
Pages: 290
Goodreads
five-stars

De zestienjarige Leia woont al sinds haar tiende in het landhuis en leidt daar een geïsoleerd leven, samen met de rest van de jongeren. Diep vanbinnen is ze altijd nieuwsgierig geweest naar wat er schuilt achter de Muur die het eiland in tweeën deelt.
Wanneer ze op een avond wegrent van Sol, hun wrede leider, ontmoet ze Walt, een van de Dwazen van achter de Muur. Hij vertelt een heel andere waarheid dan waarmee ze is opgegroeid. Wat blijft er nog over van haar wereld als de Muur uiteenvalt?
Het Boek van Voorheen zet de lezers aan het denken over hun cultuur, de wereld waarin ze leven en de plek die ze innemen. Hoeveel van die wereld neem je aan zonder het in twijfel te trekken?

Het boek van voorheen is het tweede boek die ik van Jen Minkman lees. In tegenstelling tot Het laatste licht vloog ik echt door Het boek van voorheen heen. Hoe twee boeken van een auteur zo verschillend kunnen zijn zie je hier goed. Mede daarom vind ik Het boek van voor veel leuker dan Het laatste licht.

Het boek van voorheen vertelt het verhaal van Leia. Hier begint het verhaal eigenlijk mee. Leia woont in een landhuis aan een kant van het eiland. Haar wordt vertelt dat achter de muur de Dwazen leven. Wanneer je over de muur zou gaan, zou je niet meer terug komen. Dat is wat ze zeggen. Totdat Leia er zo klaar mee is en over de muur komt, daar ontmoet ze Walt. Leia krijgt van haar leider allemaal verhalen te horen over de dwazen, maar Walt vertelt een heel ander verhaal. Dit is praktisch het begin van alles wat goed is.

Het boek van voorheen las zo lekker weg. Voordat ik het eigenlijk door had zat ik alweer op de helft. Jen Minkman heeft weer een goed verhaal neergezet. Spannend van het begin tot het einde. Voor mij had het toch nog wel iets langer mogen duren.

De manier waarop het verhaal opgebouwd is wekt spanning op. Je maakt kennis met zowel Leia als Walt. Twee personen die aan de andere kant van de muur leven. Ze leiden allebei een heel ander leven maar in een opzicht zijn ze samen heel leuk. Elke keer dat het perspectief wisselde verlangde ik terug naar de ander. De manier waarop Leia en Walt samen komen maakte mij alleen maar meer nieuwsgierig. Ik wou weten wat de waarheid eigenlijk was, hierdoor las ik het boek in een paar uur uit.

Al die Star Wars hints maken Het boek van voorheen voor mij nog leuker. Ik had het eigenlijk in het begin niet door. Leia deed me nog niks vermoeden. Totdat vader Darth in het verhaal kwam. Ik snapte de connectie meteen en moest er wel om lachen. Er zitten nog meer hints in, ik ben wel benieuwd welke jullie het leukste vinden.


3 Comments

 • Joanydvv

  april 15, 2016

  Oeh, ik ben nu wel heel erg benieuwd geworden naar die Star Wars referenties. Dat lijkt me echt grappig 🙂

  Reply
 • Inge

  april 15, 2016

  Ik vond de uitspraken als: Moge de kracht in je zijn. Erg leuke hints. Toen ik erachter kwam wat Star Wars in dit boek was, moest ik echt hardop lachen en riep uit: “Wat?! Dat verzin je toch niet!!” Echt geweldig haha

  Reply
 • Rowan

  april 18, 2016

  Ik vond die Star Wars hints eigenlijk suuper random haha, maar ook heel erg leuk daardoor! Vast niemand zag dat aankomen. Mijn recensie komt donderdag online. 🙂
  Rowan onlangs geplaatst…Stad van Maskers – Mary HoffmanMy Profile

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge