Hygge

HyggeHygge
Geschreven door Meik Wiking
Uitgegeven door A.W. Bruna | 13 oktober 2016
Genres: Non-fictie
Pages: 288
Goodreads
four-stars

Het Deense woord hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid.
Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In zijn boek Hygge vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Research Institute. Omarm hygge en word gelukkiger!

Vandaag neem ik jullie mee op een zoektocht naar wat hygge nou eigenlijk is. Ik heb via uitgeverij A.W. Bruna een exemplaar van hygge ontvangen en ik kan alleen maar zeggen dat dit een aanrader is voor iedereen die fan is van Scandinavië. In het boek wordt namelijk een Deens onderwerp behandelt waardoor je sowieso terug wilt naar Denemarken. Dat had ik althans.

 

Het avontuur van Hygge begint eigenlijk al bij de kaft. Want jongens kijk eens hoe mooi hij is. Als je hem in het ligt beweegt zie je de zilvere onderdelen glinsteren in het licht. Oh jongens hiervoor is het alleen al een aanrader om in je kast te hebben.

 

Ik heb nog niet kunnen zeggen wat voor een enorm mooie afbeeldingen er in het boek zijn opgenomen. Ik heb gewoon minuten lang naar verschillende foto’s in het boek zitten staren. Het leuke is nog dat ze perfect bij het verhaal over hygge passen. Een lekkere comfortabele stoel met een deken en een boek is voor mij het ideaalbeeld van hygge.

Wat hygge nou eigenlijk is wordt duidelijk omschreven in het boek. Er wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van hygge. Het gekke is dat ik tot op nu nog geen duidelijk Nederlandstalig woord hiervoor heb gevonden. Ik heb er wel een gevonden die in de buurt komt maar nog geen perfecte vertaling.

 

Wanneer je in het boek aan het snuffelen bent kom je op een moment dit hoofdstuk tegen. Dit is het moment dat ik verliefd ben geworden. Dit is het moment dat ik dacht ja dit is een geweldig boek. Ik ben zelf een keer in Kopenhagen geweest. Dit was vlak in 2014. Wanneer ik dit hoofdstuk lees denk ik meteen terug aan die reis, vooral omdat ik op bijna alle plekken ben geweest.

 

Deze foto staat in hoofdstuk tien een hygge rondleiding door Kopenhagen. Als je al eens eerder in Kopenhagen bent geweest zul je vast en zeker Tivoli wel eens gezien hebben. Deze foto is in Tivoli gemaakt tijdens de wintermaanden. Dan hangen er namelijk duizenden lichtjes door het pretpark. Door deze foto ben ik betoverd. Dit heeft mij eigenlijk overgehaald om een kleine reis naar Kopenhagen te boeken en de hygge daar te gaan proeven en mee maken.

Hygge is een boek om bij weg te dromen. Even iets anders dan wat ik normaal lees. Daarom is het juist zo heerlijk. Het heeft mij doen denken aan mijn reis naar Kopenhagen en het heeft mij terug willen gaan naar de stad. Daarnaast is het een geweldig boek met recepten en tips erin. Ideaal dus voor iedereen die geen zin heeft in zware literatuur. Voor mij is het een fijne afwisseling.

Ik wil uitgeverij A.W. Bruna enorm bedanken voor mij exemplaar van Hygge.

 


Geef een reactie

CommentLuv badge