Ik geef je de zon

Ik geef je de zonIk geef je de zon
Geschreven door Jandy Nelson
Uitgegeven door Blossom Books | 16 maart 2015
Genres: Contemporary, Young Adult
Pages: 368
Goodreads
five-stars

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Het verhaal waarin de tweeling dertien is wordt door Noah verteld. De jaren daarna door Jude. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal hebben, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.

Noah en Jude zijn een tweeling. Noah is erg stil maar is erg artistiek. Jude daar in tegen is erg wild en doet alles wat niet mag. En dan gebeurt er iets tragisch. Noah en Jude zijn niet meer wie ze waren en groeien erg uit elkaar.

Ik geef je de zon is sowieso een van mijn favoriete boeken ooit. Na Ik geef je de zon twee keer gelezen te hebben kan ik dat nog steeds zeggen. Misschien omdat Ik geef je de zon een boek is voor iedereen maar misschien ook niet.

Jude en Noah vertellen ieder hun eigen verhaal. De verhalen verschillen in tijd van elkaar. Noah is dertien en Jude is zestien wanneer ze hun verhaal vertellen. Noah heeft het moeilijk met zijn geaardheid terwijl Jude keihard moet werken op de kunstacademie. Je merkt meteen al dat ze heel erg verschillend zijn. Diep van binnen kan je zien dat ze elkaar nodig hebben.

Ik heb echt een zwak voor Noah. Hij is pas dertien maar hij weet al dat hij homo is. En dan komt Brian in beeld. Een super leuke jongen, die hij helaas niet zo veel ziet. De relatie die die twee ontwikkelen is geweldig. Eigenlijk vind ik het wel jammer dat Jude dat allemaal niet mee kon maken. Ik had best willen weten hoe Jude dat mee zou maken. Lijkt mij eigenlijk een best interessant verhaal. Net als Noah’s kant van Jude’s verhaal.

Ik heb nu Ik geef je de zon in het Engels en in het Nederlands gelezen. En ik moet zeggen dat hij beter in het Engels is dan in het Nederlands. De schrijfstijl van Jandy Nelson komt dan echt er door heen. Over haar schrijfstijl gesproken, ik ben verliefd geworden. Elk woord die zij schrijft voelt magisch aan.

 


2 Comments

 • Ayla

  januari 19, 2016

  Klinkt heel goed, dit boek wil ik ook heel graag lezen!

  Reply
 • Anneke van Dijken

  januari 19, 2016

  Lijkt me een heel leuk boek.

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge