In het spoor van de eclips

In het spoor van de eclipsIn het spoor van de eclips
Geschreven door Bronagh Curran
Uitgegeven door Gottmer | 17 april 2016
Genres: Contemporary, Young Adult
Pages: 256
Goodreads
four-stars

Natt Dobs
Het leven zit de 15-jarige Nat Dobbs niet echt mee. Hij stottert, is mager en bepaald geen sociaal genie. Hij doet wel zijn best om goed in de groep te passen, maar de laatste keer dat hij dat probeerde, eindigde hij met zijn onderbroek op zijn enkels - op de lokale televisie.

De eclips achterna
De schaamte na dit incident is zo groot dat Nats ouders besluiten naar een ander dorp te verhuizen. Daar leert Nat Milo Quincey kennen. Milo, een 65-jarige kluizenaar met ALS, luistert tenminste naar hem. Als Milo Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien - de eerste in de VS in 35 jaar - besluit Nat dat hij mee wil gaan. Tot Nats grote vreugde stemt dorpsbeauty Celeste ermee in om hun chauffeur te zijn. De road trip wordt een onverwacht succes en de drie groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar een tragisch ongeval wacht hen in de duisternis.

In het spoor van de eclips wordt het verhaal van Natt verteld. Hij is voor de zoveelste keer van school gewisseld en wil er nu een keer bij horen. Een paar jongens dagen hem uit om de bal uit het huis van pedo Quincey te halen. Wat Natt niet weet is hoe Quincey echt is. Hij wordt in het huis betrapt en breekt per ongeluk de telescoop van Quincey. Dat dit het begin van een mooie vriendschap zou worden had niemand voorzien.

In het spoor van de eclips is zo’n prachtig mooi boek vind ik. Het verhaal van Natt die stottert trekt wat medelijden met de jongen. Maar hoe Natt met Quincey om gaat is niet te beschrijven mooi. Hoe een oude man beschuldigt wordt van pedofilie een bijzondere vriendschap op bouwt met een jongen die altijd het buitenbeentje was en dat ook zal blijven is bijzonder. Het is werkelijk zo mooi om te zien hoe die vriendschap zich heeft ontwikkeld.

Die road trip is toch wel het mooiste en grappigste van het hele verhaal te zijn. Natt heeft Celeste gechanteerd om hem en Quincey naar Kentucky te rijden, dit is de plaats waar de eclips het beste te zien zal zijn. Omdat dit de best zichtbare eclips in de VS in 35 jaar is moesten Quincey en Natt er wel samen heen. Quincey heeft Natt de schoonheid van de sterren laten zien. Om Quincey nog een ding te laten doen waar hij intens van zou gaan genieten besloot Natt om hem mee te nemen naar Kentucky.

Hoe het verhaal van Quincey tot stand gekomen is weet ik niet. Hij heeft wel een telescoop voor het raam staan, maar voor welke doeleinden hij die gebruikt is onduidelijk. Een ander ding weten we wel, hij heeft ALS. Hierdoor gaat heeft hij niet lang te leven. In het spoor van de eclips is een treurig boek met best wel een serieuze ondertoon en ik heb ervan genoten.

Ik wil uitgeverij Gottmer bedanken voor mijn exemplaar van In het spoor van de eclips.


One Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge