Interview met Leigh Bardugo

interview

Zoals jullie weten schreef ik eerst voor Despicable Books. In januari 2015, eigenlijk eind december 2014, kreeg ik door uitgeverij Blossom Books de kans om Leigh Bardugo vijf vragen door te mailen. Ik zou antwoord hierop krijgen van Leigh zelf. In januari 2015 is dit interview met Leigh Bardugo afgenomen en verschenen op Despicable Books. Omdat die blog nog steeds van mij is besloot ik hem ook op Jaike vs de boeken te posten. Benieuwd wat ik aan Leigh Bardugo vroeg?

 Waarom ben je begonnen met schrijven? Was het omdat het een hobby van je was of wou je meteen al je beroep ervan maken?

‘Ik wou altijd al schrijfster worden en ik had altijd heel veel ideeën in mijn hoofd, maar het duurde voor mij lang om het zelfvertrouwen en de discipline te krijgen voor het afmaken van een boek. Maar nu kan ik eerlijk zeggen dat ik mijn droombaan heb.’


Waarom koos je er voor om een fantasie boek te schrijven? Heeft het te maken met je eigen voorkeuren om een boek te lezen?

‘Zeker weten! Bijna al mijn favorieten boeken berusten op een element van de fantasie of hebben die. Ik hield van de Dune and the Dragonlance serie toen ik nog klein was, maar ook van alles wat Stephen King schreef. En toen was er Howl’s Moving en een Lied van Ijs en Vuur. Maar ik hou van de magische werkelijkheid en ook van de boeken die een vleugje van een andere wereld bevatten -House of the Spirits, Carter Beats the Devil, Love Medicine, Beloved. Ik zal altijd die persoon zijn die blijft wachten voor mijn brief voor Zweinstein of denkend dat als ik door een kast heen loop ik in Narnia beland, dus het is voor mij moeilijk om mij voor te stellen om iets te schrijven wat helemaal in deze wereld past.’


Wie is je favoriete personage om te schrijven uit De Grisha? En welke is je favoriet om te lezen?

‘Sturmhond is zeker weten de leukste om te schrijven, en Genya’s reis door de boeken is zo belangrijk voor mij. Maar ik moet het toegeven, tegen het einde van Val en Verlossing, hou ik ook heel erg van Zoya.’


Jij behoort tot een van mijn favoriete auteurs, heb jij een favoriete auteur? Als je er een hebt wie is/zijn het en waarom?

‘Diana Wynne Jones, Holly Black, Glen David Gold. Ik wil dat iedereen boeken van Melina Marchetta en Megan Whalen Turner kan lezen. Over invloed gesproken, denk ik dat George R.R. Martin, Frank Herbert, Stephen King en Louise Erdrich allemaal impact hebben op de manier dat ik schrijf en de manier waarnaar ik streef te schrijven’


De Grisha heeft een prachtige locatie. Waarom heb je gekozen om deze wereld te kiezen?

‘Dank je! Veel fantastische fantasie boeken spelen zich af in de middeleeuwen in Europa of in Engeland in het specifiek. Ik wou juist mijn lezers ergens anders mee naar toe nemen, maar ik wou de culturele maatstaaf behouden om de wereld samenhangend en tastbaar te maken. Rusland voelt nog steeds als de juiste plek. Het roept sterke connectie op voor veel mensen en het paste meteen goed in de thema’s die tevoorschijn komen in het verhaal.’

 Ik zal na de zomer haar boeken gaan herlezen in verband met de Nederlandse uitgave van het vervolg op List en Leugens. Dus die houden jullie nog van mij te goed!
Als jij een ding aan Leigh Bardugo kon vragen, wat zou het dan zijn?

Geef een reactie

CommentLuv badge