Interview met Tomi Adeyemi

interview

Ja je leest het goed. Ik zou voor de blogtour rondom Bloed en Beenderen Tomi gaan interviewen maar omdat het niet helemaal mee zat met de tijd kwam dit later. Later betekent dat jullie dit nu kunnen lezen. Ik hoop dat jullie, net zoals mij, hier heel erg van gaan genieten.

Waar haalde je de inspiratie vandaan om Bloed en Beenderen te schrijven?

Mijn Nigeriaanse achtergrond is de basis voor de wereld van Bloed en Beenderen. Het was een beetje zoals een wit papiertje pakken en mijn cultuur gebruiken om een kaart te maken. Ik gebruikte lijnen van de geles en dashikis (traditionele Nigeriaanse kleding) die we dragen en de moín moín pies (gestoomde bonenkoekjes) en de fried plantain . Alle personages, steden, bergen en wateren zijn vernoemd naar mijn familie. Mijn favoriete gedeelte was het maken van de magie. Hiervoor gebruikte ik Yoruba het dialect dat mijn ouders spraken. Zelfs het koninkrijk Orïsha is gevormd naar de vormen van Afrika, ik tekende letterlijk een kaart geïnspireerd door mijn afkomst.

Toen ik de kaart moest inkleuren gebruikte ik mijn. Mijn  personages reden op gigantische leeuwen en sneeuw luipaarden door de jungle in plaats van . Ik baseerde het magie systeem op de Orisha , goden in West Afrikaanse mythologie en het geloof in plaats van de Griekse en de Romeinse goden. Het was geweldig om te doen.

Wat is jouw favoriete gedeelte uit Bloed en Beenderen?

Om eerlijk te zijn, ik hou van alle alles. Dat kan ik alleen zeggen omdat ik het boek meer dan honderd keer gecorrigeerd heb. Elke scene is tussen de tien en de dertig keer geschreven. Mijn favoriete gedeelte van het uiteindelijk boek is de herinnering aan de beste versie van elke scene; het ontdekken van nieuwe dingen over de personages, over hoe ze met elkaar omgaan en waar ze daadwerkelijk over praten in plaats van waar ze geforceerd worden om over te praten. Dit gevoel is een gevoel van beloning. Dit is een van de leukste dingen aan het corrigeerwerk dat ik gedaan heb.

Zou jij willen leven in Orïsha?

Als ik in een ahéré (een hut gemaakt van gras) kan leven in Illorin met Nailah zonder beveiling en Roën. Dan wel, anders niet.

Zie je jezelf terug in Zélie?

Ja! Ik herken een hele hoop van mijzelf in Zélie, vooral in het begin en het einde van het boek. Als ik level 5 van mijzelf ben is Zélie level 50 van mijzelf.

Credits: Elena Seibert

Als je moest kiezen: zou je Zélie of Amari willen zijn?

Ik kan niet kiezen. Ik herken gedeelte van mijzelf in Zélie als je kijkt naar het begin van het boek. Maar tegen het einde herken ik meer van mijzelf in Amari. Ik wil beiden zijn en van lichaam kunnen wisselen als ze in een moeilijke situatie zitten.

Als je moest kiezen: geen recensie van Bloed en Beenderen of alleen maar slechte recensies wat kies je?

Geen recensies. Het is goed om niks te weten.

Zou je alleen nog maar je eigen boeken lezen of alleen maar je favoriete boeken herlezen?

Er is een citaat van Toni Morrison over het schrijven van het boek dat je wilt lezen. Wat betekent dat ik niet hoef te kiezen tussen mijn boeken omdat dat de verhalen zijn die ik wil lezen en daarom schreef ik ze ook? Maar het zou nog wel jaren moeten duren omdat het nu een marteling zou zijn als ik alleen mijn eigen boeken mocht lezen.

Hoe voelde je je toen je hoorde dat Bloed en Beenderen vertaald ging worden?

Ik kon het niet geloven. Het idee dat mensen mijn boek willen kopen en lezen is al geweldig, laat staan dat mensen dit uit een andere taal dit ook willen. Het is onwerkelijk. Ik hou er van om buitenlandse edities te krijgen. Het is zo onwerkelijk om een boek te openen en mijn geschreven woorden in een andere taal te zien.

Yalfest komt eraan wat betekent dat Tomi Adeyemi naar Nederland komt. Je boek is nu bijna een maand uit nu, waar kijk je het meeste naar uit?

Ik kijk er heel erg naar uit om de Europese lezers van Bloed en Beenderen te ontmoeten. Het zal anders zijn dan mijn US tour omdat hier het boek al uit is en de meeste lezers het boek al gelezen hebben.

Ik hou ook van eten. Ik hou van eten en mooie architectuur en Nederland heeft het beiden. Ik kijk er heel erg naar uit.

Heb je nog iets te zeggen tegen je (toekomstige) Nederlandse lezers. Een advies?

Heel erg bedankt dat jullie mijn verhaal willen lezen. Ik kan niet wachten om jullie te ontmoeten en blijf lezen. Het maakt je bijzonder.

 

Ik vond het echt super tof om deze vragen aan Tomi te mogen stellen. Ik wil uitgeverij Harper Collins bedanken voor deze super gave kans. Ga jij Tomi Adeyemi ontmoeten op YalFest?


One Comments

  • Joost (NerdyGeekyFanboy)

    april 11, 2018

    Woehoe, ik kan niet wachten om Tomi te ontmoeten! Je interview maakt me in ieder geval erg enthousiast 🙂

    Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge