De keuze: leven in vrijheid

De keuze: leven in vrijheidDe keuze: leven in vrijheid
Geschreven door Edith Eger
Uitgegeven door A.W. Bruna | september 2017
Genres: Non-fictie
Pages: 288
Goodreads
five-stars

Edith Eger was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd, Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Edith Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Als psycholoog doet zij uit de doeken hoe ze haar cliënten helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen voor vrijheid kan kiezen. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Ik weet niet eens meer wanneer ik in aanraking kwam met De keuze: leven in vrijheid. Maar ik wist wel dat ik vanaf het eerste moment al geprikkeld was. Ik wilde meer weten over het verhaal van Edith Eger. Ik vergat het boek totdat hij, tot mijn grote verassing, bij mij op de mat lag. Super leuke verassing en ik begon er meteen in.

In De keuze: leven in vrijheid vertelt Edith Eger haar levensverhaal. Hoe zij als Hongaarse de holocaust overleefd heeft, hoe zij haar man ontmoette en welke keuzes zij in het leven gemaakt heeft. Bij elk hoofdstuk opnieuw kreeg ik kippenvel, de tranen welde op en vonden hun weg naar buiten.

In het begin van het verhaal staat de holocaust centraal. Een zwarte pagina uit de geschiedenis van de mens, maar het is ook een periode die niet vergeten mag worden. Bij elke bladzijde dacht ik wil ik nog wel verder lezen? Het deed pijn om verder te lezen. Ik voelde zo veel pijn in mij dat ik niet verder kon lezen. Na een half uur flink gehuild te hebben pakte ik het boek weer op. Maar na een paar bladzijden was het weer genoeg. Zo worstelde ik mij door de eerste honderd pagina’s van De keuze: leven in vrijheid heen.

Mijn zusje vroeg aan mij: gaat dit over de ballerina van Auschwitz? Ik keek haar aan, want ik wist niet waar ze het over had. Later ging ik dit opzoeken en kwam ik uit bij het verhaal van Edith Eger. Toen ik het boek uit had, pakte zij hem snel op.

Tegen iedereen die het wilt horen vertel ik mijn leeservaring. Ik vertel over hoe moeilijk het was om het boek te lezen. Maar ik vertel er ook bij dat het een verhaal is dat gelezen moet worden. Vandaag vertel ik dat tegen jullie, mijn lezers. Ik hoop vooral dat jullie De keuze: leven in vrijheid ook gaan lezen en daarna tegen mij zeggen wat jullie ervan vinden.

Ik wil uitgeverij A.W. Bruna heel erg bedanken voor mijn exemplaar van De keuze: leven in vrijheid.


Geef een reactie

CommentLuv badge