List & Leugens

List & LeugensList & Leugens
Geschreven door Leigh Bardugo
Series: De Kraaien #1
Andere boeken in deze serie: Kraai & Koninkrijk
Uitgegeven door Blossom Books | 9 november 2015
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 542
Goodreads
five-stars

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Six of Crows wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft.

Dat ik Leigh Bardugo een toffe auteur vind hadden jullie allang kunnen lezen. In 2015 kwam zij met een nieuwe serie: De kraaien. Ik was vanaf het eerste moment al hooked. Een verhaal dat zich afspeelt in De Grisha wereld zal toch wel tof zijn. Door de meeting die ik met Leigh had, ten tijde van de uitgave, wekte voor mij alleen nog maar meer interesse.

Ontmoet Kaz Brekker. Kaz heeft genoeg invloed in Ketterdam om te kunnen doen wat hij wilt. Hij, samen met zijn bende trekken door Fjerda om een gevangene te bevrijden. De spannende en ijskoude tocht belooft niet heel veel goeds, het is dat of de dood.

Wat voor mij List & Leugens zo leuk maak zijn de verschillende perspectieven. Ieder persoon heeft zo zijn of eigen verhaal en Leigh Bardugo geeft iedereen de kans om alles te vertellen. Zo heeft ieder zijn eigen kracht waardoor geen enkel hoofdstuk hetzelfde is. Je wordt elke keer weer geprikkeld om verder te lezen.

List & Leugens is lekker spannend geschreven. Tijdens het lezen merk je nauwelijks dat je een boek van bijna vijfhonderdvijftig pagina’s aan het lezen bent. Behalve dat je kramp krijgt omdat het boek zwaar is. Behalve dat merk je het niet eens. Je vliegt door het verhaal heen. Hopelijk ga jij ook zo veel van het verhaal houden als ik doe.

Weet je wat het mooie is aan List & Leugens? Dat het in de Grisha wereld zich af speelt zonder dat Grishas de hoofdrol hebben. Ja er zijn Grisha personages maar daar gaat het verhaal helemaal niet over. Je zou List & Leugens gewoon los van de Grisha serie kunnen lezen. Als je dit wilt doen, dan zeg ik ga eerst De kraaien lezen! Deze serie overtreft De Grisha serie zo goed is hij.


One Comments

  • Do

    juli 18, 2017

    Fijne review. Ik vond Six of Crows ook echt een leuk boek, ik kan niet wachten om aan deel twee te beginnen 🙂
    Do onlangs geplaatst…Bookhaul juliMy Profile

    Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge