Nodig

NodigNodig
Geschreven door Joelle Charbonneau
Uitgegeven door Karakter | 30 januari 2016
Genres: Young Adult, Thriller
Pages: 320
Goodreads
three-stars

Een voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. Of wel? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die betaald zal moeten worden om haar verzoek in te willigen. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is…?

Wat heb jij nodig? De tieners in Nottowa,krijgen een voor een de vraag, wat heb jij nodig? Kies je iets waarvan je denkt dat het je kan helpen? Of kies je iets om een ander te helpen? Maar aan alles hangt een prijs.

Ik las eerder al De test trilogie van Joelle Charbonneau. Toen ik zag dat ze een nieuw boek had moest ik die wel lezen. Maar eigenlijk vond ik niet helemaal wat ik zocht. Nodig is zo anders dan de test trilogie, misschien maar beter ook?

Al snel begint nodig met de vraag, wat heb jij nodig? De tieners uit Nottowa vullen iets in. Om hun wens in vervulling te moeten ze iets doen. Ze moeten een opdracht uitvoeren om hun loyaliteit te bewijzen. Kunnen ze dit niet, worden ze uit het systeem verwijderd. Het hele concept klinkt minder spannend dan dat het eigenlijk is.

Het verhaal wordt vanuit meerdere tieners beschreven. Iets wat voor mij het enige goede punt aan het boek is. De verschillende perspectieven brengen de spanning pas goed naar voren. Joelle Charbonneau heeft de hoofdstukken goed vormgegeven, ze stoppen precies wanneer jij meer informatie nodig hebt. Maar die krijg je niet. Het verhaal blijft het hele boek door spannend.

Iets wat ik niet snap is, de mensen die erachter zitten. Wat voor een ziek brein zit hierachter? Wie kan zoiets bedenken. Voor mij is het niet normaal meer. Na een tijdje in het verhaal snap je wel wat ik bedoel. De opdrachten zijn geen gewone opdrachten. Het gaat zo ver dat de tieners elkaar gaan vermoorden. Ze moeten bewijs op de site van nodig plaatsen. Het lijkt wel alsof ze trots zijn op de misdaden die ze begaan. Ik gruwel hier nog steeds van. Ik kan het niet geloven dat het waar is wat ik net las.

De laatste honderd bladzijden waren ronduit saai. Ik had al lang uitgevogeld wat er gaande was en wie erbij betrokken waren. Joelle Charbonneau wilt dit met een omweg duidelijk maken. Ik was verveeld. Meer omdat ik niet kon geloven dat het einde zo lang op zich liet wachten. Ik vond het echt jammer.


Geef een reactie

CommentLuv badge