Pogingen iets van het leven te maken

Pogingen iets van het leven te makenPogingen iets van het leven te maken
Geschreven door Hendrik Groen
Series: Hendrik Groen #1
Andere boeken in deze serie: Zolang er leven is
Uitgegeven door Meulenhoff Boekerij B.V. | 13 juni 2014
Genres: Contemporary, Roman
Pages: 328
Goodreads
four-stars

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar

Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord.

Ik heb Pogingen iets van het leven te maken al een hele tijd bij de bibliotheek zien staan, meenemen en lezen of toch laten staan? Ik had namelijk de eerste paar bladzijden gelezen en die spraken mij niet zo aan. Uiteindelijk nam ik hem toch mee en wat ben ik hier blij mee. Pogingen iets van het leven te maken is echt een heel erg grappig verhaal.

Het begin van Pogingen iets van het leven te maken was heel erg stroef. De pagina’s leken uren te duren. Voor mij voelde het verhaal heel apart, wat het eigenlijk ook wel is. Ik kon maar niet wennen aan de dagboek stijl die Hendrik Groen hiervoor gebruikte. Ik dacht als het zo ver gaat dan leg ik hem weg. Maar vlak daarna leek het verhaal helemaal niet zo’n marteling en begon het best wel leuk te worden. De manier waarop Hendrik Groen vertelt is geniaal.

Hendrik Groen is dus 83 jaar oud en woont in een verzorgingshuis in Amsterdam – Noord. Hij beschrijft zijn dagelijks leven in Pogingen iets van het leven te maken. Maar wat ik van te voren niet wist is dat Hendrik Groen niet als elke andere hoog bejaarde man is. Hij heeft namelijk iets waardoor wij als lezer hem enorm grappig gaan vinden.

Ik geef toe dat ik meerdere keren hardop heb moeten lachen om dingen die gebeurd waren of dingen die gezegd werden. Je kon mij wel opvegen zo erg was het. Dus toen ik verder wou lezen herlas ik het stuk en alles begon van voren af aan. Dat is de kracht van deze boeken. Pas op je gaat ze echt heel erg leuk vinden!

Hoewel de humor tegen het einde minder leek te worden, plaats gemaakt voor iets anders, ben ik oprecht gehecht geraakt aan Hendrik Groen. Vrij in het begin schreef hij over bejaarden aan een kassa en ik herkende mijzelf daar in. Dit laat zien hoe oprecht dit boek is.


3 Comments

 • Vivian

  juli 7, 2016

  Deze staat nog op mijn te lezen-lijst, is volgens mij echt een bijzonder en uniek boek.
  Vivian onlangs geplaatst…Zijn boekenwurmen ook taaltrollen?My Profile

  Reply
  • Jaike

   juli 7, 2016

   Jaaa hij is echt heel erg bijzonder en uniek. Heb nog nooit zoiets gelezen. Als je begint pak dan wel zakdoekjes voor als je moet lachen.

   Reply
 • Anneke

  juli 7, 2016

  Het lijkt me een heel erg grappig boek.
  Anneke onlangs geplaatst…Wie houdt wie in de gaten?My Profile

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge