Recenseren met sterren, hartjes of …

Zolang ik het mij kan herinneren heb ik een sterrensysteem op mijn blogs gehad. Dat is ook het onderwerp waar ik het vandaag over wil hebben. Is het eigenlijk wel nuttig zo’n systeem?

Ik zal even uitleggen hoe mijn sterrensysteem werkt.

5 sterren – OHMYGOOOOOD ALL THE FEELS! Dit boek is gewoon weg geweldig
4 sterren – Goed boek, maar het blies mij niet weg
3 sterren- Het verhaal was wel okay, het heeft positieve en negatieve punten
2 sterren – Meh vind het maar niks
1 ster – Dit is helemaal niet mijn ding ik heb er niet van kunnen genieten
DNF- Did not finish of te wel ik heb het boek niet uitgelezen.

Als je gaat kijken zie je dat ik bijna nooit onder de 3 sterren zit. Maar wat voor nut heeft dit sterrensysteem? Voor mijzelf is het sterrensysteem handig om in een oogopslag te zien wat ik van een boek vind. Als ik hem bijvoorbeeld op Goodreads voorbij zie komen, dan heb ik niet meteen alle details bij de hand maar kan ik snel zien wat ik ervan vond. Erg makkelijk als iemand snel iets wilt weten.

En waarom kun je je mening niet in woorden vertellen? Ik heb er een tijdje over zitten denken om de sterren de deur uit te gooien. Soms wil ik halve of kwart sterren geven maar dat vind mijn plugin niet heel leuk. Halve sterren gaan nog maar kleiner niet. Ook sites als Hebban en Goodreads hebben geen halve sterren. Maar alleen daarom het eruit doen? Nee dat doe ik zo snel nog niet.

Wat mij meteen op valt is dat bij iedereen de verdeling van sterren anders is. Ik kan een boek drie sterren vinden terwijl iemand met een soort gelijke mening het boek dan twee of vier sterren geeft. Dat vind ik wel echt een nadeel aan dit beoordelingssysteem.

Ik denk wel dat geen beoordelingssysteem het chaotisch gaat maken. Uit iemands geschreven mening kan je precies zien wat diegene van het boek vind. Maar toch vind ik het idee onhandig. Het is veel meer werk om alle gedachten uit te werken om bijvoorbeeld op een site als Goodreads of Hebban te plaatsen dan wanneer je gewoon het aantal sterren aan klikt. Dit is vooral als je geen recensies of iets schrijft. Voor mij zou dat niet uitmaken.

Maar nu overstappen? Ik doe het niet. Ik ben zo gewend om met mijn sterren te werken dat ik er eigenlijk niet meer zonder kan. Misschien is het gemakzucht ik weet het niet. Maar misschien, ooit ga ik toch over.

Ik hou het zelf bij mijn sterren systeem. Hiervoor gebruik ik de Ultimate Book Blogger plugin. Hij is het geld dubbel en dwars waard. Maar welk beoordelingssysteem gebruik jij?


One Comments

  • Vivian

    januari 19, 2018

    Ik heb er ook wel eens over gedacht om het sterrensysteem de deur uit te doen, maar eigenlijk komt dat doordat sommige boeken gewoon lastig te beoordelen zijn. Gelukkig heb ik ook halve sterren laten designen dus dat maakt het weer makkelijker šŸ™‚ het is namelijk wel een lekker overzichtelijke manier om je mening te delen!
    Vivian onlangs geplaatst…Boekenblog bejubeld | Book Riot en Paper FuryMy Profile

    Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge