Rood

RoodRood
Geschreven door Pierce Brown
Series: Red Rising #1
Uitgegeven door L.S. | 17 juni 2016
Genres: Dystopian, Young Adult
Pages: 432
Goodreads
four-stars

Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Net als zijn mede-Roden werkt hij de hele dag diep onder de grond, overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Een lot waar Darrow vrede mee heeft gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen.

Maar Darrow en zijn soort zijn verraden. Al snel komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow - en alle Roden net als hij - zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse.

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Ik was eigenlijk nooit echt geïnteresseerd in Rood. Natuurlijk zag ik hier en daar wat recensies voorbij komen maar ik dacht er nooit aan om te beginnen in het boek. Totdat ik erachter kwam dat hij vertaald ging worden. Ik ging me in het verhaal verdiepen en dacht hey dit kan best wel tof zijn. Zodoende kocht ik het boek en begon ik eraan. Wat ik niet wist is dat ik meteen hooked zou zijn.

Rood is een fantastisch verhaal. De worldbuilding is geweldig. De wereld is namelijk opgebouwd in een soort kastensysteem. Voor iedereen die niet weet wat dat is leg ik het even uit. In Rood wordt gebruik gemaakt van een kleuren systeem. Als je bij de roden hoort behoor je tot de laagste kaste. Je bent dan eigenlijk een slaaf van de maatschappij. En dat terwijl de gouden de macht hebben over de wereld. Zij behoren tot de hoogste klassen en regeren de wereld. Hoe hoger je in de kaste leeft hoe beter je leven is. Dit concept vind ik geweldig. Ik ben sowieso wel geïnteresseerd in het kastenstelsel dus dat kwam mooi uit.

Het verhaal gaat eigenlijk over Darrow. Darrow behoort tot de laagste klasse en is dus rood. Hij is als het ware een slaaf voor de maatschappij en werkt op de maan. Hij werkt diep onder de grond elke dag. De gouden zeggen dat zij hiermee de maan bewoonbaar maken voor de mensen. Maar wat Darrow niet weet is dat dat een leugen is. Zijn leven is een hel totdat hij een kans krijgt om zich voor te doen als een gouden.

De eerste honderd pagina’s waren geweldig. Er was zo veel worldbuilding dat ik eigenlijk overweldigd was. Deze worldbuilding gaat gepaard met heel veel termen die Pierce Brown verzonnen heeft. Dit maakte voor mij het verhaal wat lastiger na bladzijde honderd. Maar Pierce Brown heeft Rood zo geschreven dat je maar door en door wilt lezen. Ik ben gefascineerd door deze wereld en ik hoop dat jullie ook Rood gaan lezen.


Geef een reactie

CommentLuv badge