Schim & Schaduw

Schim & SchaduwSchim & Schaduw
Geschreven door Leigh Bardugo
Series: De Grisha #1
Andere boeken in deze serie: Dreiging & Duisternis, Val & Verlossing
Uitgegeven door Blossom Books | 24 juni 2014
Genres: Fantasy, Young Adult
Pages: 352
Goodreads
five-stars

et ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Schim & Schaduw is voor mij een boek uit de oude doos. Ik maakte kennis met de schijfstijl van Leigh Bardugo toen Blossom Books Schim & Schaduw uit gaf. Ik wist vooraf nog niet hoe geweldig de wereld is die er achter ligt. Nu tweeënhalf jaar later heb ik hem opnieuw opgepakt. Voor mij is het geweldig om weer terug te zijn in deze wereld.

Maak kennis met Alina. Alina is samen met haar vriend Mal een wees die bij de graaf woonde. Tegenwoordig werken ze allebei voor het leger. Wanneer zij de opdracht krijgen om de schaduwvlakte over te steken verliest Alina Mal bijna. Dit is het begin van een nieuwe tijd voor Alina. Haar Grisha kracht laat zich voor het eerst zien en ze wordt meegenomen door De Duisterling om ook een Grisha te worden. De eerste honderd pagina’s vliegen zo voorbij. Er gebeurt namelijk immens veel en op een ontzettend hoog tempo.

Vanaf het moment dat Alina bij de Grisha terecht komt begint het verhaal pas echt. Alina laat haar van haar stoutste kant zien. De Grisha gaan nooit tegen De Duisterling in, maar Alina doet dat wel. Ik zie het als een daad waar veel lef voor nodig is. Hiermee wordt eigenlijk ook meteen de toon voor de rest van het boek gezet. Schim & Schaduw heeft namelijk een badass vrouwelijk personage erbij, die voor niets bang is. Zelfs niet voor de Duisterling.

De setting van Schim & Schaduw k doet mij een beetje aan Rusland denken. Als je de cover bekijkt zie je onderin zie je die gebouwen? Mij doen ze heel erg aan het Kremlin in Moskou denken. Daarnaast heeft Leigh Bardugo er voor gekozen om woorden te gebruiken die niet voorkomen in een westerse taal. Alle elementen samen maken Schim & Schaduw tot een goed verhaal.

Schim & Schaduw zit vol met spanning. Ik was vanaf het eerste moment geboeid. Ook al was het een reread voor mij ik heb alsnog ontzettend genoten om terug in deze geweldige wereld te zijn. Ik ben heel erg benieuwd of ik de rest van de serie ook weer zo leuk ga vinden.


One Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge