The hate u give

The hate u giveThe hate u give
Geschreven door Angie Thomas
Uitgegeven door Moon | 29 mei 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Pages: 363
Goodreads
four-half-stars

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Waar moet ik starten? Een gigantische hype rondom The hate u give. Is hij het waard dacht ik? Toen ik de achterflap las was ik meteen verkocht. Een boek geschreven rondom de discriminatie van zwarten? Dit moet ik lezen. Hier deins ik niet voor terug.

Voor de tweede keer in het leven van Starr moet zij afscheid nemen van een vriend die te vroeg komt te overlijden. Haar vriend Khalil wordt doodgeschoten wanneer hij en Starr van een feestje terug komen. De media pikt dit al snel op en er wordt een rechtszaak tegen de agent aangespannen. Maar wat er ook gebeurt Starr krijgt haar vriend Khalil nooit meer terug.

Mag ik zeggen dat The hate u give verplichtte kost moet worden? Iedereen zou dit moeten lezen. Iedereen zou zich hier bewust van moeten zijn. Wat hier besproken wordt, komt vaak terug op het nieuws. Wie denkt er niet: oh het is toch ver weg of dit overkomt mij nooit. Lees dan The hate u give om te weten wat het verhaal erachter is, wat er werkelijk gaande is.

Kan ik The hate u give in een woord omschrijven? Ja dat kan ik : wauw. Ik ben echt onder de indruk van de schrijfstijl van Angie Thomas. Ik had van te voren nooit verwacht dat ik zo ontroerd zou raken door het lezen van dit boek.

Wat The hate u give zo mooi maakt is dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Alsof jij in de ogen van Starr zit. Alsof jij op de straat stond waar Khalil neergeschoten werd. Meerdere keren zat ik met kippenvel te lezen. Tegen het einde van het verhaal werd het erger. Ik had een brok in mijn keel en ik wist niet hoe ik ooit zou moeten stoppen met huilen.

The hate u give heeft een heel actueel onderwerp. In de Verenigde Staten zijn er meer mensen als Starr. Meer mensen die vrienden of familie kwijt zijn geraakt omdat zij zwart zijn en door een blanke agent neergeschoten zijn. Dit raakt mij echt.


3 Comments

 • Veronique

  augustus 10, 2017

  Klinkt enorm goed! ?
  Veronique onlangs geplaatst…Veronique Kijkt: The Girl on the TrainMy Profile

  Reply
 • Naomi

  augustus 10, 2017

  Ik heb toevallig dit boek gekregen van een vriendin. Klinkt als een super goed, ben heel erg benieuwd!

  x

  Reply
 • Nikita

  augustus 12, 2017

  Ik ben vol ongeduld aan het wachten tot mijn reservatie bij de bib binnenkomt want deze zit daarbij! Ben benieuwd!

  Reply

Geef een reactie

CommentLuv badge