The leftovers

The leftoversThe leftovers
Geschreven door Tom Perrotta
| 25 september 2015
Genres: Science fiction
Pages: 416
Goodreads
three-half-stars

Wat als over de hele wereld van het ene moment op het andere 140 miljoen mensen plots verdwenen zijn? Zonder verklaring?
Ook de inwoners van Mapleton verloren hun buren, vrienden en geliefden tijdens het Plotse Vertrek.
Burgemeester Kevin Garveys familie is uiteengevallen tijdens de ramp: zijn vrouw Laurie heeft zich aangesloten bij de sekte van de Schuldige Achterblijvers. Zijn zoon Tom is gestopt met school en volgt nu een dubieuze profeet, Holy Wayne. Enkel Kevins tienerdochter Jill blijft over - en ze is verre van het voorbeeldige schoolmeisje van vroeger.

De televisieserie The leftovers lijkt mij enorm leuk, dat is eigenlijk ook de enige reden waarom ik in het boek begonnen ben. Ik wou vast een indruk krijgen van hoe het verhaal er uit zou zien. Het verhaal trok mij eigenlijk niet helemaal. Of het wordt helemaal goed uitgewerkt, er zit spanning en ik ga er van houden of mijn tweede optie kon werkelijkheid worden. Dat zou betekenen dat het verhaal niet spannend is en mij niet aantrekt, personages die niet leuk zijn en een verhaal waar niks in gebeurd.

Het verhaal wordt uit het perspectief van meerdere personen verteld. Zo heb je Kevin die een burgemeester is en Laurie heeft zich aangesloten bij de groep De schuldige achterblijvers. Daarnaast speelt religie een grote rol, dat is al iets waar ik niet van hou. Jammer dat de religie er in verwerkt zit. Zonder had ik het misschien iets leuker gevonden.

Laat ik zeggen dat ik er niks van merkte dat een deel van de wereldbevolking verdwenen is. Dat is het element dat mij juist zo aansprak. Daarom wou ik The leftovers gaan lezen. Ik wou weten hoe Tom Perrotta de wereld dan ziet en wat er om gaat in het hoofd van de mensen die achterblijven. Maar er is weinig van te merken dat er mensen weg zijn. Als je vanuit het perspectief van Laurie leest dan merk je er iets van. Dat hele concept viel mij dus enorm tegen.

Wat ik wel leuk vind was het perspectief van Jill. Jill studeert en heeft laat ik zeggen niet de beste vrienden in de wereld uitgekozen. Om het nog zacht uit te drukken.  Maar ze is onwijs leuk om over te lezen en de keuzes die ze maakt. Het enige lichtpuntje in deze donkere recensie.

Voor mijn gevoel zat er geen verhaal in. Ik had verwacht dat The leftovers nog iets van actie zou bevatten zodat er nog iets boeiends is maar het is gewoon een kijk in het leven van de mensen die achterbleven. Nee ik ga dus The leftovers niet kijken. Ik ga er geen moeite aan verspillen omdat het boek al niet mijn cup of tea is. Dan heb ik het nog niet gehad over de vertaling zelf.


Geef een reactie

CommentLuv badge