Voor de val

Voor de valVoor de val
| 30 juni 2016
Pages: 400
Goodreads
four-stars

Een prachtig geschreven, gevoelig verhaal over de vriendschap tussen een man en een kind die door het lot bij elkaar zijn gebracht

Op een mistige zomeravond gaan tien mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een klein privévliegtuigje: negen rijke mensen die daar thuishoren, en een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Zestien minuten later is het vliegtuig neergestort in zee. De enige overlevenden zijn een jongetje van vier en Scott Burroughs, de kunstenaar, die het kind weet te redden.
Afgewisseld met flashbacks naar de levens van de passagiers en bemanningsleden van het vliegtuigje die het niet overleefden, ontvouwt zich het verhaal van Scott, het jongetje en de fragiele vriendschap die zich ontwikkelt tussen dit onwaarschijnlijke duo. Langzamerhand rijst het vermoeden dat er iets achter de vliegtuigcrash zat – er zijn te veel bizarre toevalligheden. Waarom zaten er zo veel invloedrijke mensen aan boord van deze vlucht? Was het ongeval een mechanische of een menselijke fout, of was er iets anders aan de hand?

Ik kreeg een tijdje geleden een mail van uitgeverij Boekerij over Voor de Val. Ik was eigenlijk al best wel nieuwsgierig. Toen het boek eenmaal binnen kwam wist ik niet wat ik zag. Voor de val heeft een prachtige omslag en hij is dikker dan dat ik verwachtte. Met veel trots stond hij in mijn boekenkast terwijl ik mijzelf mentaal voorbereidde op het verhaal.

Tien mensen zijn aan boord van een vliegtuig. Wat ze niet weten is dat voor acht van hen het leven snel voorbij zal zijn. Vlak na vertrek stort het vliegtuig in de zee. De schilderaar Scott redt niet alleen zijn leven maar ook het leven van JJ een klein jongentje. Dit zijn eigenlijk de eerste vijftig bladzijden. Ik was geschokt ik wist niet wat mij over kwam. Ik dacht dat we eerst wat achtergrond informatie of iets anders zouden krijgen maar Noah Hawley gooit ons in het diepe. Ik vind het een sterke manier waarop hij zijn roman begonnen is. Mijn aandacht had hij in ieder geval al wel vanaf het begin.

Na het ongeluk lees je veel vanuit het perspectief van Scott. Je leest hoe hij zijn trauma verwerkt en hoe zijn leven na het ongeluk eruit ziet. Ook lees je bij hem veel over het politieonderzoek wat gaande is. Was het eigenlijk wel een ongeluk of was het vliegtuig expres in de zee gestort? Vanaf het begin tot de laatste bladzijde vraag je je dat af. Voor de val grijpt je aan sleurt je door het verhaal met die ene vraag in je hoofd.

De hoofdstukken van Scott worden afgewisseld met flashbacks van andere passagiers die in het vliegtuig zaten. Je leert de andere personages beetje bij beetje kennen. Hier vallen de eerste hints wat aanleiding gaf tot de crash. Voor mij was het een fijne afwisseling.

Voor de val grijpt je vanaf het eerste moment al aan. Je gaat van geschokt naar verdrietig in drie seconden. Het is een emotionele achtbaan waar je in stapt. Het verhaal is anders geschreven dan dat ik gewend ben maar het is zeker niet onprettig.

Ik wil uitgeverij Boekerij bedanken voor mijn exemplaar van Voor de val


Geef een reactie

CommentLuv badge