Waar het licht is

Waar het licht isWaar het licht is
Geschreven door Jennifer Niven
Uitgegeven door Moon | 29 april 2015
Genres: Young Adult, Contemporary
Pages: 330
Goodreads
five-stars

Een meisje leert weer van het leven te houden door een jongen die van plan is te sterven.

Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet.

Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.

Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Waar het licht is is zeker een van de meest emotionele boeken die ik ooit gelezen heb. Ik vind het moeilijk om met woorden te omschrijven wat Waar het licht is met je emotie’s doet. Laat ik het zo zeggen het is een emotionele achtbaan waarvan je niet weet wat de volgende bladzijde brengt.

Iets wat meteen duidelijk wordt, wanneer je begint in Waar het licht is, is dat Jennifer Niven ervoor gekozen heeft om met wisselende perspectieven te gaan schrijven. De gedachten van Finch en Violet wisselen elkaar af. Ik ben zelf een groot fan van wisselende perspectieven dus het was wel iets wat ik kon waarderen.Daarnaast merk je dat zowel Finch als Violet enorm breekbaar is. Als ze elkaar tegen komen voor de eerste keer wilt Finch zelfmoord plegen. Als dat al niet aangeeft hoe breekbaar die arme jongen is weet ik het ook niet meer.

De manier waarop Violet en Finch met elkaar om gaan in Waar het licht is vind ik geweldig. Het leukste is denk ik wel dat je ze ziet groeien. Je maakt alles mee wat zij met elkaar doen. En ik wil alleen maar zeggen dat ze samen eigenlijk nog leuker zijn dan wanneer ze alleen zijn, los van elkaar. Vooral wanneer je al wat verder gevorderd bent met het boek.

Wat ik toch wel het mooiste aan Waar het licht is vind? Dat is toch wel de schrijfstijl van Jennifer Niven. Ze maakt gebruik van referenties onder andere naar The Vampire Dairies. Zelf ben ik geen fan van de serie maar dat maakt niet zo heel veel uit. Er komt een punt waarop mensen zeggen The Vampire Dairies is life. Ik zeg Waar het licht is is life.

Als je Waar het licht is al gelezen hebt en nog niet nog een keer herlezen hebt dan heb ik maar een ding te zeggen. Herlees het verhaal! Voor mij was de tweede keer nog intenser dan de eerste keer. Misschien omdat ik niet meer zo goed wist waar het boek over ging. Ik ben namelijk wel benieuwd wie ook Waar het licht herlezen heeft en die het nog intenser mee maakte. Je stapt dan nog een keer in de achtbaan die Jennifer Niven gemaakt heeft en je beleeft het hele verhaal voor de tweede keer. Voor mij waren de hoogtepunten en de dieptepunt nog veel intenser. Wanneer er iets gebeurde tussen Finch en Violet was ik intens blij.

View Spoiler »

Ik las Waar het licht is samen met Céline je kan hier haar recensie lezen.


5 Comments

Geef een reactie

CommentLuv badge