Zonder jou

Zonder jouZonder jou
| 20 september 2016
Pages: 384
Goodreads
four-half-stars

Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen?

Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toe ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.

De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Ik heb al eerder boeken van Chantal van Gastel gelezen, die ik heel erg leuk vond, dus toen ik hoorde dat ze samen met haar zus een thriller zou uitbrengen was ik enthousiast. Ik wilde deze kant van Chantal van Gastel ook ontdekken. Ik was nieuwsgierig hoe ver het duo wilde gaan. Ik ben alles behalve teleurgesteld om eerlijk te zijn.

Zonder jou is vanuit twee perspectieven geschreven. Aan de ene kant maak je kennis met Valerie. Valerie is getrouwd met Oscar, uit dit huwelijk is een kind gekomen namelijk Oscar. Aan de andere kant lees je vanuit het perspectief van Oscar. Wat meteen al duidelijk werd was dat Oscar niet helemaal goed in zijn hoofd is. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en vanaf de eerste bladzijde wordt al duidelijk dat hij zijn moeder iets aan wilt doen. Gaandeweg ben ik beetje bij beetje banger geworden voor Oscar.

Toen ik voor het eerst kennis maakte met Oscar stonden de haren op mijn arm recht overeind. Ik kreeg er kippenvel van. Zo ontzettend goed is het verhaal geschreven. Dit gaf ook het perfecte beeld van Zonder jou weer. Dat Oscar iemand is die je in de gaten moet houden en zeker niet uit het oog mag verliezen. Oscar is zo realistisch neergezet dat ik dacht dat hij zo uit het boek kon komen en mij wat aan ging doen. Klein applausje voor dat.

Vanaf het begin werd mij een ding duidelijk. Zonder jou zou een ziek verhaal worden. Op de een of andere manier had ik ook nog gelijk. Maar de manier waarop het verhaal ziek werd had ik niet kunnen bedenken. Ik had namelijk bedacht dat Oscar zijn ouders neer zou steken of vergiftigen of iets anders in die regio. Wat er daadwerkelijk gebeurde was nog erger dan ik had durven dromen.

Zonder jou is voor mij echt een geweldig boek. Ik ben onder de indruk van de manier waarop Chantal en Priscilla van Gastel op de eerste pagina al gelijk de toon zetten. Meteen duidelijk maken dat er iets gaat gebeuren maar dat je niet weet wat het is totdat het eindelijk gebeurd is.

Mag ik meer? Chantal en Priscilla ga alsjeblieft meer schrijven. Ik ben verslaafd geraakt aan Zonder jou. Het verhaal is ontzettend sterk en realistisch geschreven waardoor ik geregeld met kippenvel zat. Dit is voor mij hoe je een goede thriller schrijft.


Geef een reactie

CommentLuv badge