Zout van de zee

Zout van de zeeZout van de zee
Geschreven door Ruta Sepetys
Uitgegeven door L.S. | 2 maart 2016
Genres: Historisch, Young Adult
Pages: 412
Goodreads
four-stars

Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Voordat ik aan Zout van de zee begon had ik er al zo veel goede dingen over gehoord. Ik dacht yes eindelijk weer een goed historisch roman. Omdat Zout van de zee berust op waargebeurde feiten had ik eigenlijk gedacht dat ik vanaf het begin helemaal meegezogen werd in het verhaal. ik

Laat ik zeggen dat ik in het begin best wel moeite had met het verhaal. Er waren in totaal vier perspectieven die in rap tempo afgewisseld werden. Ik had het begin namelijk iets rustiger verwacht. Niet dat je meteen in het diepe gegooid wordt en er vier verschillende mensen aan het woord komen. Bij elke personage had ik wel zoiets van wie ben jij ook alweer in dit verhaal? Ik had dit niet zien aankomen namelijk.

Joana en  Emilia zijn op de vlucht voor de Russen. De Tweede Wereldoorlog lijkt aan zijn einde te komen en de Russen maken een opmars. Ze hebben vreselijke dingen over de Russen gehoord en ze willen op een schip komen. De weg is lang en ze komen Florian tegen. Joana verzorgt hem en met zijn drieën vertrekken richting de boot. De weg naar de boot was eigenlijk niet wat ik ervan verwachtte. Ik had eigenlijk veel meer spanning verwacht. Dat de Russen dichtbij kwamen merkte we wel maar ik had toch andere verwachtingen.

Alle hoofdstukken zijn maximaal vijf pagina’s lang. Als ik ergens niet van hou zijn het korte hoofdstukken. Maar toch lijken ze bij Zout van de zee te passen. De korte hoofdstukken geven de lezer een opgejaagd gevoel. Je begint bijna hetzelfde te voelen als wat Joana, Emilia en Florian voelde wanneer zij voor hun leven rende.

Eenmaal bij de boot aangekomen gaat Joana gelijk aan boort. Haar hulp als verpleegster wordt daar gewaardeerd. Vanaf dat moment ben ik echt van het verhaal gaan houden. Het verhaal werd voor mij interessanter, er gebeurde heel veel op hetzelfde moment namelijk. Voordat ik het wist was het verhaal klaar. Binnen no time was Zout van de zee uit.

Zout van de zee geeft je een nieuwe kijk op de geschiedenis. Zout van de zee is een aangrijpend verhaal die verteld moet  worden. Ruta Sepetys had weinig woorden nodig om de personages te laten spreken. Maar toch kwamen de gevoelens goed over bij mij.


Geef een reactie

CommentLuv badge