De hemel in het ijs

De hemel in het ijsDe hemel in het ijs Geschreven door Adrienne Young
Uitgegeven door Best of YA | 5 juni 2018
Genre: Historisch, Young Adult
Aantal pagina's: 304
Goodreads
three-stars

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.
Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

De hemel in het ijs is een boek wat mij eigenlijk meteen al aansprak. Ik zag de originele versie vaak op Goodreads voorbij komen maar ik was niet genoeg overtuigd om deze te gaan lezen. Totdat ik de vertaling bij de bibliotheek tegen kwam. Ik hoefde geen seconde te wachten.

Eelyn vecht met haar stam de Aska tegen een andere viking stam de Rikki. Wanneer zij bij een veldslag haar overleden broer tegen komt staat haar wereld op zijn kop. Ze wordt meegenomen door de Rikki. Eelyn denkt maar aan een ding: overleven en terug gaan naar haar eigen stam.

Ik wilde dat ik kon zeggen dat De hemel in het ijs zo tof was zoals ik in eerste instantie verwachtte. Nadat ik de laatste pagina’s gelezen had voelde ik me lichtelijk teleurgesteld. Ik had er zo veel meer van verwacht.

Ik had verwacht dat De hemel in het ijs vol met actie zou zitten. Het is immers gebaseerd op het tijdperk van de Vikingen. Wat ik mij daar bij voor stel zijn veel bloederige gevechten. Dat aspect viel wel lichtelijk tegen.

Daarnaast vond ik het best voorspelbaar. Toen Eelyn bij de Rikki was was het verhaal een beetje saai. Op dat moment miste ik de actie. Ik had op meer gehoopt. In plaats daarvan was Eelyn een slaaf bij de Rikki. Ik verveelde me een beetje. Maar toen er eindelijk weer actie in het verhaal kwam zag ik de veranderingen al aan komen. Dat vind ik een beetje jammer.

Maar de vertaling was wel top. De hemel in het ijs las als een sneltrein ondanks dat er super veel onbekende woorden tussen zaten. Het was niet alsof je een deel van het boek erdoor niet  begreep. Zonder verklarende woordenlijst las dit zelfs nog als een trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge