Ingesloten

IngeslotenIngesloten Geschreven door Samira Ahmed
Uitgegeven door Blossom Books | 22 maart 2019
Genre: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 336
Goodreads
five-stars

'Ik leef niet meer volgens een kalender, ik kijk niet meer naar data. Er is alleen toen en nu. Er is alleen wat we ooit waren, en wat we geworden zijn.’

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

Als voorbereiding op Yalfest 2019 ben ik Ingesloten gaan lezen. Het is niet een boek die meteen mijn aandacht zou trekken. De cover is eigenlijk heel erg simpel, maar de betekenis daarachter is enorm. Het onderwerp raakte mij eigenlijk meteen, een van de redenen waarom ik Ingesloten oppakte.

Sinds de nieuwe president gekozen is leven de moslims in Amerika in angst. Het begon met de moslims die hun beroep niet meer konden uitoefenen. Nu worden Layla en haar ouders naar een interneringskamp gestuurd. Maar Layla is het er niet mee eens en zoekt een weg naar buiten het kamp.

Ik vond het best wel lastig om aan Ingesloten te beginnen. Het onderwerp ligt best wel gevoelig en deed mij een beetje aan de vervolging van de joden gedurende de Tweede Wereldoorlog denken. Ik vond het lastig om over die drempel heen te gaan waarin ik mij kwetsbaar opstel om elke letter van het verhaal tot mij te nemen.

Het verhaal van Layla in het interneringskamp is iets wat mij vanaf het begin wist te raken. Het is iets wat zo maar van de een op de andere dag in de huidige maatschappij zou kunnen voorkomen. Alleen daarom al las ik het met een brok in mijn keel.

Ingesloten las voor mij niet als een snel trein. Ik nam elk woord, elke letter in mij op. Ik verwerkte de informatie die ik voorgeschoteld kreeg en het raakte mij. Het verhaal is realistisch geschreven. Ik las het met kippenvel op mijn armen.

Ik ben zo blij dat er een boek als Ingesloten verschenen is. Dit is een verhaal waarvan ik denk dat ie veel gelezen moet worden. Het is er eentje die onder de aandacht gebracht moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge